Pibox.nu

Att tänka på när man köper hund

Många går i tankarna på att skaffa hund, men människans bästa vän kräver en hel del ansvar som man måste vara beredd på innan man gör slag i saken. Det är inte bara att skaffa den där söta hundvalpen, utan man måste vara införstådd med det ansvar man faktiskt tar sig an när man funderar på att utöka familjen. När man väl bestämt sig för att skaffa hund, kommer andra frågor och beslut som ska fattas.

Nedan följer några viktiga frågor du bör ha i åtanke när du ska gå från tanke till handling:

  • Hur ser min framtid ut och passar hunden in även där? Det är viktigt att man tänker på att en hund kommer vara ens följeslagare under många år framöver, och att man räknar in husdjuret i ens framtidsplaner. En egen företagare eller en frilans som fakturerar via ett egenanställningsföretag kanske har ett flexibelt arbetsschema eller arbetar hemifrån, och upplever därför inte några problem med att få in hundpromenaderna i vardagen. Om du däremot planerar att sadla om helt så bör du även ta med detta i beräkningarna.
  • Ska man ha en renrasig hund eller en blandras? Den här frågan hänger även ofta ihop med frågan om man ska adoptera eller köpa hund, men har ibland med andra faktorer att göra. En del har redan valt ras då de hittat en som passar deras livsstil, såsom barnvänliga hundar till småbarnsfamiljer eller personer med intresse för hundutställningar som exempel. Om du har småbarn hemma kan det vara en bra idé att ta med dig barnen när du träffar valpen, för att se hur både hund och barn reagerar och agerar. Vissa hundar har lättare att anpassa sig till barn medan andra kanske är skyggare eller helt enkelt inte bör vara en del av en barnfamilj.
  • Vem säljer/adopterar hunden? Oavsett om det är en kennel med hundar till försäljning eller en ideell förening med hundar för adoption, så vill du känna dig säker på att de är tillförlitliga. Ligger det lokalt så hör dig för med bekanta, annars kan du titta på hemsidan, googla och se om det finns en Facebooksida där gamla köpare lämnat kommentarer. Ställ frågor för att se att allt går rätt till, vilka vaccin finns, hur ser det ut med ID-märkning, ägarregistrering och veterinärbesiktning? Fråga vid vilken ålder de kan tänkas sälja valpen? En kennel som säljer hundar under 8 veckors ålder är inget att överväga.
  • Behöver jag en försäkring? Ja, såvida du inte har nästintill obegränsat med pengar så bör du ha en försäkring. Utöver planlagda vaccinationer och undersökningar, så måste man vara beredd på att hunden kan behöva vård i framtiden. Vidare är veterinärkostnader inte billiga.

Frågorna är många, så ta den tid som krävs för att se till att både framtiden och första mötet med din nya bästa vän blir oöverträffligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro