Pibox.nu

Försäkra din hund

Precis som människor kan hundar råka ut för olyckor eller bli sjuka, men till skillnad från människor omfattas våra husdjur inte av högkostnadsskyddet eller andra sociala säkerhetsnät som försäkrar att även de som är mindre bemedlade får den vård de behöver. Det gör att ett besök hos veterinären med din hund snabbt kan bli mycket kostsamt, om du inte har sett till att ha en bra djurförsäkring för din hund. Det är med all säkerhet ett mardrömsscenario för varje hundägare att välja mellan en dyr operation som kostar tiotusentals kronor, eller att avliva sitt husdjur – eller ännu värre, att inte ens ha möjlighet att göra valet, utan att tvingas avliva sin hund för att man inte har råd.dog-1210559_960_720

Att försäkra sin hund är med andra ord ett måste, men det finns några saker man ska tänka på innan man skriver på något försäkringsavtal. En av de mest uppenbara sakerna är kanske att man inte bara ska välja första bästa försäkringsbolag, utan jämföra de olika bolagen och deras försäkringar för att se vilka som erbjuder bäst villkor för just dina behov. Detsamma gäller allt du ska göra i livet – om du exempelvis ska låna pengar går du ju inte heller till närmaste bank och skriver på, utan jämför bankernas lånevillkor först. Det kan du göra på advisa.

Vilken försäkring du bör teckna för din hund beror på om hunden används som sällskapsdjur eller om du också använder hunden som inkomstkälla på något sätt, till exempel genom avel. I det förstnämnda fallet kan en veterinärvårdsförsäkring vara fullt tillräckligt, men om du till viss del är beroende av den inkomst du får från hunden kan det vara en bra idé att också teckna en livförsäkring, så att du kompenseras ekonomiskt om hunden dör.

Något annat du bör kolla upp innan du tecknar ett avtal för en djurförsäkring är vad som täcks av din hemförsäkring. Vissa hemförsäkringar ger till exempel ekonomisk ersättning om hunden skulle bli stulen, och kan täcka kostnader som kan uppkomma om din hund skulle skada andra djur, människor eller egendom. Läs också noga igenom vilka undantag som gäller i den djurförsäkring du tecknar. För vissa raser är nämligen särskilda sjukdomar vanligt förekommande på grund av avel, och dessa kan anges som ett undantag i försäkringen, vilket innebär att veterinärskostnaderna inte täcks om din hund skulle drabbas. Undersök vad som gäller för just din ras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro