Pibox.nu

Friskvård för hundar


fitness dogFriskvård för hundar blir allt mer populärt. Man är idag mer medveten än någonsin om att foder och fysisk aktivitet påverkar hundarna, precis som oss, och att man kan ge sin hund ett liv med högre livskvalitet om man tänker till lite kring dessa områden. En hund som inte får röra på sig tillräckligt mår ofta dåligt mentalt då den kan bli understimulerad. Men det är även lika viktigt för den fysiska hälsan. En hund som tillåts bli överviktig får en ökad risk för ohälsa av olika slag.

Vad leder fysisk inaktivitet till?

En hund som inte får röra på sig tillräckligt och varierat kan bli stel och orörlig i kroppen. Om hunden dessutom tillåts bli överviktig så ökar risken markant för sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Leder och andra delar blir onaturligt överbelastade och kan leda till problem i rörelseapparaten. Ju bättre skick hunden är i, desto mer pigg och rörlig kan den vara även upp i högre ålder. Många krämpor är vanliga när hunden blir äldre, men risken för flera av dem minskar med rätt förebyggande vård och träning. Det är precis lika viktigt för hundens kropp att hållas i trim, som vår egen. Vi kan välja att gå till exempelvis en naprapat Stockholm om vi bor eller är på besök i staden, men hunden kan aldrig ta tillfället i akt utan dess öde är helt utelämnad i våra händer. Man har mycket att tjäna på friskvård för hunden!

En bra vecka

Happy dog at an obstacle courseHunden far inte illa av en vilodag då och då. Snarare tvärt om. Lite vila mellan varven gör bara gott, i synnerhet om man tänker på att hunden då får träna på passivitet och avslappning. Men tyvärr så får många av dagens moderna hundar lite för mycket vila. En balans med variation av olika aktiviteter är bäst. Att hunden får röra sig i skog och mark, i olika terräng och på varierat underlag stärker balans, koordination, kondition och muskulatur. En bra vecka för hunden så har den kanske fått gå några stadspromenader i koppel men mental stimulans. Den har fått några skogsturer där den fått röra sig fritt. Kanske specifik träning som springa bredvid cykeln, dragträning, backträning eller skritt i blåbärsris. Dog parkour är exempelvis bra både för hjärnan och kroppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro