Pibox.nu

Hundar som är soffpotatisar

Somliga hundar gör inget annat än att lata sig. Ni har säkert träffat på dem. De som mest ligger och suckar och äter allt de kommer över. De tigger ofta efter mat och slutar inte att äta. Men hur kan det komma sig att ett djur vars instinkt borde driva den till aktivitet kan bli en soffpotatis? Är det hundens fel? Nej, så är knappast fallet. Hunden följer mycket riktigt sina instinkter, men när vi nu gjort den till ett husdjur har vi slagit ut många av de beteenden som en gång höll den vid livet. Hunden behöver inte längre jaga för att överleva, bara orka släpa sig till matskålen. Dess tillgång på föda är inte längre begränsad utav dess egen insats. Vem är det då som bär ansvaret för att hunden rör på sig och äter lagom mycket? Svaret kan du nog gissa om du tänker efter. Det är ju självklart hundens ägare som bär ansvaret för att deras hund mår bra.

Viktigt med maten

 

De flesta hundars instinkt är att äta så mycket de kan när det finns mat. I deras ursprungsmiljö fanns det inte obegränsat med mat, så då gällde det att packa på med kalorier när tillfället gavs. Men i och med att vi nu tar hand om dem så bär vi ansvaret. Tyvärr är det inte alla som förstår detta ansvaret eller tar det på allvar, vilket innebär att man numera kan läsa om hundar som matas till döds. Särskilt kastrerade hanhundar är i riskzonen, då deras rubbade hormonbalans gör att de lättare lägger på sig kilon. Även somliga raser, som till exempel labradorer, har en onaturligt stark aptit, tyvärr en sidoeffekt av många generationers avel för att få fram egenskaper som passar oss människor, men som bär med sig effekter som inte alltid är positiva för hunden själv. Så det är vi hundägare som måste ta ansvaret att våra hundar får lagom mycket mat av rätt sort. Har man en extra hungrig hund kan det också vara viktigt att låsa in foder och annan mat, då dessa hundar ofta kan visa sig mer klipska än man förväntar sig när det gäller att bryta sig in i skafferiet!

Hundar är byggda för att röra på sig

Förutom maten är det viktigt att tänka på att se till att hunden rör på sig ordentligt varje dag. Och åter igen är det vi människor som måste ta ansvaret! Så se till att komma ut med hunden på promenad eller kanske en springtur. Är det en större ras krävs mer aktivitet, något som många inte tänker på när de skaffar hund. Större hundar måste få springa av sig ordentligt, gärna ett par timmar om dagen. När hunden får rätt mat och dagligen gör av med energi kommer den vara gladare och må bättre. Först då är det okej att skaffa några sköna soffor till hemmet som ni båda kan vila upp er på. En hund får givetvis också lov att vila upp sig, så länge det inte är det enda den gör. Så kom nu igång och aktivera din hund samt ge den rätt mat, så kommer både du och din bäste vän må bättre! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro