Pibox.nu

Hundar som passar svenskt klimat

Olika hundraser tål kallt väder olika väl. Det finns visserligen inget som hindrar att man köper en kinesisk nakenhund även om man bor i Sverige – man får bara räkna med att klä på sin hund ordentligt när man ska gå ut. Om man däremot vill ha en hund som man kan gå långa promenader med året runt, bör man välja en hundras som är mer lämpad för det svenska klimatet.

En sådan hund är Akita, som ibland också kallas Akita inu. Rasen kommer från Japan, och ”inu” betyder just ”hund” på japanska. Den andra delen av rasens namn, ”Akita”, kommer från namnet en prefektur på den norra delen av den japanska ön Honshu. Akita är en pålitlig ras med ett lugnt temperament. Den kan dock vara svår att träna, då den är envis. Det rekommenderas därför inte att man väljer en Akita om det är första gången man äger en hund.800px-saintbernard

Då kan istället en Sankt bernhardshund vara att rekommendera. Också Sankt bernhardshunden passar utmärkt för det svenska klimatet, men den är till skillnad från Akitan (som avlades fram som jakt- och vakthund) framavlad för att vara en sällskapshund, vilket gör den till en lugn och lättränad familjemedlem.

En hundras som av naturliga skäl lämpar sig för svenska vintrar, eftersom den härstammar från Finland, är finsk spets. Den är nära besläktad med andra nordiska hundar, som norrbottenspetsen, norsk lundehund och norsk buhund. Den finska spetsen är en mycket livlig och energirik hundras. Som ägare måste man därför vara beredd på att aktivera hunden året runt, och gärna ägna sig åt någon form av träning med hunden utöver vanliga promenader.

Ibland kan man dock ifrågasätta om ens svenskarna själva är lämpade till det svenska klimatet, med tanke på att majoriteten av invånarna i landet längtar efter sol och värme under de långa vintrarna. Om man vill förlänga sommaren och värmen så mycket som möjligt ska man bygga ett uterum till sin villa, så att man kan sitta i solens strålar långt in på hösten. Det kommer sannolikt både du och din hund att uppskatta, oavsett vilken ras det är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro