Pibox.nu

Hunden och livet på en lantgård

Många drömmer om att kunna flytta ut på landet, kanske skaffa djur och såklart också en hund. Men det finns också en hel del saker man bör tänka igenom. Visst finns det mycket positivt med livet på lantgården men det finns också en del faror. Här tar vi upp lite av det som är bra att fundera på.

Fördelar med hundens liv på en lantgård

 

När man köper en hund och flyttar till en stor lantgård kan den ofta ha det mycket bra. Det finns stora ytor att röra sig på och hunden kan springa runt mycket fritt. Ofta är det någon hemma på gården på dagarna och det gör att hunden har sällskap. Dessutom finns det andra djur den kan umgås med. En hund som bor på en lantgård behöver inte bli lika stressad som en hund i stan. Det är till exempel inte lika mycket trafik och ofta inte heller främmande människor på gården. Det finns inget trapphus där personer springer upp och ned, ringer på dörrar och så vidare.

Faror att se upp med

Även om en hund kan leva gott på en lantgård bör man också tänka lite på de faror som lurar. Andra djur på gården kan till exempel bli rädda för eller irriterade på hunden och då kan den bli skadad om djuret säger ifrån. En hästspark som träffar en mindre hund, eller som tar illa kan ofta sluta med döden. Man bör också tänka på att en lös hund kan komma i kläm när man kör maskiner eller håller på med annat på gården. Om man till exempel ska fylla på en foderhäck häst med hö är det svårt att se en liten hund som plötsligt vill förbi framför traktorn.

Man bör inte heller bortse från att det på en lantgård också kan finnas farliga vätskor, verktyg och annat som hunden inte bör få tag på. Ibland kan hunden lyckas ta sig in i stängda utrymmen och då kan olyckan vara framme. Det är också stor risk att det dyker upp ormar eller andra rovdjur på gården och det kan sluta illa, speciellt om hunden är av mindre storlek.

Hundens arbete på lantgården

Att ha hund när man bor på gård är för många en självklarhet. Många gånger är den bara ett sällskap men det kan också förekomma att hunden har olika arbetsuppgifter. En del hundar vaktar gården och djuren. Om främmande eller rovdjur kommer varnar hunden med skall. Andra hundar jagar tillsammans med sin ägare och hjälper till med eftersök. Om det finns får eller kor på gården kan hunden också vara med och valla dem om den tränats till det. Vallning kan vara mycket effektivt om djuren måste flyttas snabbt vid ett hagbyte eller om det börjar brinna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro