Pibox.nu

Klassiska brukshundsraser

När man talar om brukshundar gäller det att komma ihåg att det är skillnad på en brukshund och en brukshundras. Varje hund som arbetar är en brukshund, oavsett vilken hundras det handlar om; hundar kan arbeta med allt från polisarbete till att assistera människor med funktionshinder, och det förekommer många olika raser inom dessa arbeten. Med ”brukshundraser” menas istället de hundraser som traditionellt har använts för arbete, och som under lång tid har avlats fram med det syftet.

Ett tydligt exempel på detta är collien, som är en vallhund. Collien framavlades i Skottland i Storbritannien, och har sitt ursprung i olika skotska vallhundar. Collien har således länge arbetat just med att valla får. Även när collien först kom till Sverige var det som brukshund, men dock inte för att valla får; istället lanserades rasen som ”sanitetshund”, vilket innebar räddningshund. Colliens egenskaper och historia som vallhund gjorde att den var lättlärd och lydig, vilket i sin tur betydde att den lämpade sig särskilt väl som tjänstehund.rottweiler3

En annan traditionell brukshund är rottweilern, som har sitt ursprung i Tyskland. Rottweilern användes traditionellt både för att driva boskap (till marknader och slakthus) och för att skydda och vakta boskapsdrivarna på vägen. Än idag är rottweilern en populär hundras just för sina vaktegenskaper, men också som sällskapshund – rottweilern är enligt en undersökning från 2013 en av världens tjugo mest populära hundraser. Rottweilern används också som brukshund inom en rad områden, till exempel av polisen och militären.

Också schäfern är en vanlig hund inom polisen. Schäfern, eller tysk schäferhund som rasen egentligen heter, är ursprungligen en vallhund, och liksom rottweilern har den sitt ursprung i Tyskland. Där användes schäfern under 1800-talet som vallhund, gårdshund och herdehund, och redan 1901 godkändes schäfern som polishund i Tyskland. Schäfern är också mycket populär som sällskapshund – faktum är att den år 2013 var den näst mest populära rasen i världen.

Om du vill visa din kärlek för just din hundras, ska du gå in på Medtryck.com. Där kan du enkelt skapa t-shirtar och andra produkter med en tryckt bild på din favoritras, som du sedan stolt kan visa upp på brukshundsklubben eller när du är ute och går med din fyrfota vän.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro