Pibox.nu

Pollenallergi hos hundar

Vintern i Sverige var på många ställen väldigt mild under år 2020 och våren kom väldigt tidigt. Visst är det skönt med varmare väder och sol, men när våren står utanför dörren så är det många som får problem med pollenallergi. Det är inte bara vi människor som drabbas, utan pollenallergi är inte heller helt ovanligt hos våra älskade hundar.

Trots att det inte är helt ovanligt så är det fortfarande många hundägare som inte är medvetna om att deras hundar lider av allergin. Symptomen hos hundar visar sig inte på samma sätt som när en människa lider av pollenallergi, utan här är det rinniga ögon, klåda och ett behov av att slicka eller bita på tassarna som gäller. Vissa hundar kan dock även uppvisa symptom på rinnig nos.

Kan man förebygga pollenallergi hos hund?

Naturligtvis vill majoriteten av alla hundägare sin hunds bästa och därför kan man vilja förebygga pollenallergi hos sin vän. Det kan dock vara väldigt svårt att göra just detta, eftersom pollen sprider sig och finns nästan precis överallt. Det man däremot kan testa att göra är att behandla hunden med de tabletter mot pollenallergi som finns tillgängliga. Detta gäller dock främst om problemen inte är så stora och om det är en mindre hund som vi talar om.

Ett annat alternativ är bada hunden med ett medicinskt schampo. Det finns schampon som hjälper din hunds hud att inte klia lika mycket och som även är återfuktande. Fördelen med att bada hunden mycket under vårperioden är att du då hjälper hunden att bli av med de pollen som fastnat i pälsen och som sedan sitter kvar och dras med in i hemmet. Har du en hund som lider av pollenallergi är det rekommenderat att undvika att avla på hunden. Det är egentligen det absolut enda sättet att förebygga.

Om du misstänker pollenallergi

Vad ska man då göra om man misstänker att hunden man har lider av pollenallergi? Det första steget är alltid att kontakta din veterinär. En utredning kan dock ta lång tid. Veterinären måste först se till att göra en omfattande utredning för att säkerställa att problemen din hund upplever inte beror på något annat. Det är nämligen inte helt ovanligt att din hunds foder kan utlösa samma symptom, så väl som parasiter eller en infektion i kroppen på hunden. Testerna sker med så kallade pricktest, men även med hjälp av blodprov.

Skulle det vara så att din hund har väldigt kraftiga och svåra problem med pollenallergi kan man gå vidare i utredningen för att säkerställa exakt vilken typ av pollen din hund reagerar på. I de här fallen kan det finnas möjlighet att vaccinera hunden med hjälp av en lämplig injektion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro