Pibox.nu

Starta din egen kennel

Att starta upp en egen kennel är för många hundfantaster en dröm som går i uppfyllelse. Att ha möjlighet att arbeta heltid med sin hobby är naturligtvis mycket roligt, men att driva en kennel kräver mycket tid, väldigt hårt arbete och tyvärr minimalt med pengar. Ett vanligt missförstånd är att uppfödning av hundar kan driva in mycket pengar, men det tar lång tid innan man har kommit så långt och ibland kommer man aldrig till den nivån heller. Det är därför viktigt att man startar en kennel av rätt anledning, kärleken för hundar och inte pengarna.

Det första man bör fundera över är vilken hundras som man vill avla. På internet finns det mängder med information att hämta, så att du kan vara säker på att du har den kunskap som krävs för att avla rasen på rätt sätt. Att driva en kennel är också mycket kostsamt och en buffert är ett måste för att kunna komma igång. Ett exempel på en kostnad är registreringen av kennelnamnet hos SKK (Svenska Kennelklubben). Bara här har du en kostnad på 2500 kronor och det är endast för ditt kennelnamn. Många väljer att finansiera sin kennel med hjälp av ett lån. Har du många lån sedan tidigare är det rekommenderat att samla sina lån för att få en så låg månadskostnad som möjligt.

Mer än ett heltidsjobb

När du driver en kennel kan du inte vara på plats klockan 8.00 och sedan gå hem för dagen vid 16.30, utan här är det en närvaro som krävs dygnet runt, varje dag och hela året om. Eftersom arbetet kräver så mycket behöver du fundera över varför du vill starta upp en kennel till att börja med. Visst kan det kännas lockande att få mysa med mjuka små valpar hela dagarna eller få gå på roliga utställningar, men detta är bara 20% av hela arbetet. För att bli en bra uppfödare behöver du utgå från hundens bästa och alltid försöka att förbättra hundrasen med varje kull du har.

Så lyckas du

Den mest kostsamma biten av att driva en kennel är dock den roligaste. För att människor ska få upp ögonen för dig och dina hundar gäller det att ni syns och att det finns goda meriter. En avelshund ska t.ex. vara välmeriterad och att hunden har fått goda resultat på mentaltester, utställningar eller brukstävlingar. Att hitta rätt avelshane kan vara en svår uppgift och även här får du räkna med en större kostnad om du väljer en hane med mycket goda meriter. Detta är dock alltid att föredra, trots kostnaden, eftersom de valpar du avlar fram och de arv de för med sig ska räcka betydligt längre än endast första generationens hundar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro