Pibox.nu

Tips för åksjuka hundar

Om man har en hund kan man ibland behöva åka bil med den. Den första färden man tar med sin hund brukar vara är man ska få hem den från uppfödaren. Om man har en lång resa hem kan man snabbt upptäcka om hunden är åksjuk. Det är ytterst sällan man kan undvika att åka bil med hunden under resten av hundens liv. Det kan vara kurser man behöver gå på, man behöver ofta åka och handla och då kan hunden behöva åka med. Dessutom kan man behöva åka till veterinären med hunden. Om man ska åka bort på semester kan hunden behöva åka med eller så kan man behöva köra den till ett hunddagis. Om man har en åksjuk hund finns det dock ett par knep man kan ta till för att lindra hundens plåga när det är dags att åka bil. Ibland finns dock inte tid att förbereda hundens resa och då kan man helt enkelt behöva stå ut och ta paus oftare.

Hur undviker man åksjuka hos hunden?

Det är viktigt att tänka på säkerhet i bilen som djurägare. Dock måste man också se till att hunden har det bra på resan. Det bästa är att ha hunden i en bur eller i en säker sele som fästs i det vanliga bilbältet. Om man har möjlighet bör man i god tid vänja hunden vid att åka bil. På så sätt kan man undvik att hunden drabbas av åksjuka. Man kan börja med att bara sitta med hunden i bilen, när bilen är avstängd. När det går bra kan man starta bilen. Om hunden visar symtom på stress bör man ta ut den ur bilen och gå en promenad och lägga ner träningen den dagen. När hunden tolererar detta kan man åka en kort tur med hunden, bara runt kvarteret och sedan där ta ut hunden och gå en sväng för att sedan åka hem. Efterhand kan man öka på den körda sträckan och förknippa bilåkning med något positivt. Om detta inte hjälper kan lugnande preparat från en veterinär vara den enda lösningen.

Att lindra besvären

Om man kan bör man se till att hunden placeras högt så att den kan se framåt, precis så som man placerar en bältesstol till barnet. Om man kan bör man se till att djuret inte kan se ut genom bilens sidofönster då rörelserna i sidled kan vara det som skapar åksjukan. Om man ska åka långt kan pauser vara ett sätt att lindra hundens besvär och det finns också lugnande feromonsprayer och foder man kan använda för att hunden ska få en lättare bilresa. Det kräver dock lite förberedelse. Ibland kan det också vara en bättre lösning att låta hunden sitta i framsätet eftersom att fordonets rörelser kan bli mindre där än längst bak i bilen. Då gäller det dock att se till att hunden verkligen sitter fast och inte kan störa körningen. Vissa hundar mår bättre av att sitta mörkt och tyst, men det är mycket individuellt och något man bör ta reda på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clean-retina-pro