Vad gör man med en hund som blivit väldigt gammal eller en hund som plågas på grund av en sjukdom eller skada? Det är en frågeställning som de flesta hundägare förr eller senare, förhoppningsvis senare, måste förhålla sig till. Det finns en hel del regler man måste ta hänsyn till men det är också ett existentiellt dilemma som inte alltid har en tydlig lösning. Dödshjälp när det gäller människor är ett mycket kontroversiellt ämne men när det gäller hundar är konsensus att det är bättre att avliva en plågad hund som inte kan få hjälp, än att fortsätta att låta den lida.
Bestämmelser kring avlivning
Djur som är sjuka och inte längre behandlingsbara ska avlivas så snabbt och smärtfritt som möjligt. Bara om du kan anses vara förtrogen med avlivningsmetoden har du rätt att själv avliva hunden. Ett exempel på förtrogenhet är att en jägare med vapenlicens har tillåtelse att skjuta sin hund. Den som avlivar en hund med en dålig metod kan bli åtalad för djurplågeri. I regel är det bäst att anlita en veterinär och det är också överlägset vanligast när det gäller avlivning av hundar i Sverige. Hos veterinären får hunden en överdos av narkosmedel vilket ger den ett lugnt slut utan smärta. Veterinären kan även ta hand om kremeringen efteråt. Du kan få med dig hundens kropp och begrava den på en lämplig plats. Du som håller på att skaffa pålitlig flyttstädning och är på väg mot ett hem där det inte finns plats för din hund kan ta hjälp av en frivilligorganisation istället för att avliva djuret. Avlivning ska alltid vara den sista utvägen när inget annat fungerar.
Välj det bästa för hunden
Vad är bäst för hunden? Det är den fråga du som ansvarstagande djurägare ska försöka besvara när din eller familjens vän är riktigt sjuk eller skadad. För många är djursjukvård ett ekonomiskt övervägande men det är ofta ett resultat av dålig framförhållning. När du skaffar hund måste du räkna med att de kan bli sjuka och ha ekonomisk beredskap för det, t.ex. genom att teckna en bra försäkring. Om hunden inte är behandlingsbar kan man välja att låta den somna in på naturlig väg. Om hunden däremot har ont eller lever ett ovärdigt liv är det ofta rationellt att avliva den. Även om hunden är viktigast ska du även ta med din egen sorgeprocess i planeringen. Kanske vill du ta ett fint avsked av din hund, eller så är det minst smärtsamt att bara få det överstökat så effektivt som möjligt. Veterinärer erbjuder bra möjligheter till dödshjälp för hundar där även dina behov kan tillgodoses.