När ens hund blir sjuk behöver den extra omvårdnad och uppsikt, vilket kan leda till att man måste ändra sina planer. Exempelvis är ju en inställd konsert på grund av hund som är sjuk aldrig roligt! Att få en krasslig hund undersökt av veterinär och behandlad kan också visa sig bli en dyr historia. Därför är det viktigt att man innan olyckan är framme har tecknat en bra försäkring för sin hund, gärna en som också täcker de mediciner, som veterinären kan tänkas skriva ut. Även lindriga åkommor kan vara kostsamma att behandla och mer allvarliga ingrepp kan gå på tiotusentals kronor om man inte är försäkrad!
Smuggelhundar är ett ökande problem
Antalet smuggelhundar ökar i Sverige och bland annat Svenska Kennelklubben har de senaste åren uppmanat människor att avstå från att köpa insmugglade hundar. Anledningarna till att man bör undvika smuggelhundar är flera: deras dokumentation är ofta förfalskad eller saknas helt, de fraktas till Sverige på ovärdiga sätt och eftersom de inte har vaccinerats och avmaskats enligt gällande vaccinationsprogram kan de bära på smittor som dvärgbandmask och rabies. Dessa sjukdomar utgör inte bara en hälsorisk för smuggelhunden själv utan också för människor och andra hundar som kommer i kontakt med den smittade hunden. För att försäkra sig om att den hund man har tänkt köpa inte är en smuggelhund bör man följa de råd som Jordbruksverket presenterar på sin webbplats. Man bör som hundköpare bland annat kontrollera var hunden kommer från, att den är vaccinerad och undersökt av veterinär samt att den levereras tillsammans med stamtavla. På så vis kan vi som köpare se till att minska den svarta marknaden för hundsmugglarna. Anchor text: Jordbruksverkets råd Link: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/hundarkatterochillrarinforsel/undviksmuggeldjurnarduskaffarhund.4.6223f767134a3048c1e80001870.html
Varning för gatuhundar!
Många av de som adopterar gatuhundar från till exempel Rumänien tror sig göra en god gärning, men gör i själva verket samhället ett björntjänst. Svenska hundägarföreningar och adoptionsförmedlingar varnar för gatuhundar på grund av de problem som är kopplade till dessa. Även om gatuhunden förmodligen skulle kunna få ett bättre liv i Sverige, bör man vara medveten om de sjukdomar dessa hundar kan bära på. Vissa sjukdomar är obotliga och vissa kan också överföras till oss människor. Det finns gott om hundar här i Sverige som söker nytt hem och är tillgängliga för omplacering och genom att adoptera en av dessa hundar från en seriös adoptionsförmedling kan man vara säker på att hunden är behandlats väl och är veterinärbesiktigad och vaccinerad. Även om man gärna vill hjälpa de stackars gatuhundarna bör man alltså tänka sig för och istället fundera på om man inte ska adoptera en behövande hund på hemmaplan istället.